När man hör om metoden blästring kan den ofta upplevas som en aggressiv rengöringsmetod, där rosten från tex. en stålbalk försvinner hur lätt som helst. Men det är bara en av flera olika metoder som finns.
Visste du att det finns blästermetoder som är skonsammare än att rengöra med hjälp av en högtryckstvätt.
Vi på FIR har genom åren skaffat oss stor erfarenhet om hur rengöring med olika typer av blästermetoder går till.
Exempel på arbeten vi har utfört är blästring av:
Kungliga Slottet, Rosenbad, Kungliga Operan, Dramaten, Skatteskrapan, Ericssonhuset i Göteborg, ett stort antal höghusområden och kontorshus, bilramar, containrar, fälgar, limrester, skulpturer, båtar, hisschakt, kulvertar, transformatorer mm.
Här har vi sammanställt de olika blästringsmetoder som vi använder oss av. Klicka på flikarna för att läsa mer.
Lättblästring av frilagd ballast.
Vid lättblästring arbetar man med ett lågt tryck och med blästermedel som är mjukare eller lika hårt som underlaget som ska rengöras, vilket gör att det går att rengöra mycket ömtåliga ytor/material. Kan utföras som både torr och våtblästring.
Tungblästring går ut på att med högt tryck och med så aggressivt/hårt blästermedel som möjligt rengöra en yta så fort som möjligt. Kan utföras som både torr och våtblästring.
Kallas även is eller kolsyreblästring, och går ut på att blästra kolsyrepellets som är -78 grader kalla, på en yta. Eftersom material krymper olika mycket när dom blir nerkylda, kan man blästra bort föroreningen utan att skada underlaget. En fördel till är att när isen träffar ytan förångas den och det som blir kvar är förorening som blästrats bort, detta minskar restprodukterna och dammet. Metoden är torr därför fungerar den utmärkt på ytor som inte bör utsättas för vatten eller där det saknas avlopp.
Metoden bygger på att blästermedlet som är en skumgummimassa där det har blandats in olika fraktioner av blästermedel i, allt från oxider till inget alls. Detta gör att det går att styra rengöringsgraden, enkelt sagt är det som att sudda. Det går att blästra tex. tapeter. Fördel är att det går att återanvända blästermedlet.
Kallas ibland även för bakpulverblästring. Metoden är en våt metod som är mycket skonsam. Blästermedlet är natriumbikarbonat, som löses upp efter ett tag när det blandats med vatten. Metoden är mycket skonsam och skadar inte tex. glas eller aluminium om metoden hanteras på rätt sätt.
Kan vara användbar vid tex. högtrycksrengöring där man inte får delar av ytan så ren som man önskat. Då kan man koppla på ett blästermunstycke till högtryckstvätten, och få blästermedlet att blanda sig med vattnet vid munstycket, villket ger en kraftigare rengöringseffekt på ytan.