Vi har lång erfarenhet av fasadrengöringar med blästring och högtryckstvätt men vi gör så mycket mer än bara det.
Ena veckan isblästrar vi bort underredsmassa från en bil och andra står vi 20 meter upp i skylift och fogar betongelement. Veckan därpå klottersanerar vi först en skola innan vi åker till ett stall och tvättar från golv till tak inför ommålning. Efter det är det ett konstverk som behöver ytterst varsam rengöring. Det fixar vi såklart.
Kolla gärna i vårat galleri för att få se referensbilder.
Hör gärna av dig om du är osäker på om vi kan hjälpa dig. Vi backar sällan från nya utmaningar.
När man hör om metoden blästring kan den ofta upplevas som en aggressiv rengöringsmetod, där rosten från tex. en stålbalk försvinner hur lätt som helst. Men det är bara en av flera olika blästermetoder som finns.
Visste du att det finns blästermetoder som är skonsammare än att rengöra med hjälp av en högtryckstvätt.
Vi på FIR har genom åren skaffat oss stor erfarenhet om hur rengöring med olika typer av blästermetoder går till.
Exempel på arbeten vi har utfört är blästring av:
Kungliga Slottet, Rosenbad, Kungliga Operan, Dramaten, Skatteskrapan, Ericssonhuset i Göteborg, ett stort antal höghusområden och kontorshus, bilramar, containrar, fälgar, limrester, skulpturer, båtar, hisschakt, kulvertar, transformatorer mm.
Nedan har vi sammanställt de olika blästringsmetoder som vi använder oss av.
Tungblästring:
Detta är den vanligaste typen av blästring. Metoden går ut på att med högt tryck och med så aggressivt/hårt blästermedel som möjligt rengöra en yta så fort som möjligt. Kan utföras som både torr och våtblästring.
Lättblästring:
Vid lättblästring arbetar man med ett lågt tryck och med blästermedel som är mjukare eller lika hårt som underlaget som ska rengöras, vilket gör att det går att rengöra mycket ömtåliga ytor/material. Kan utföras som både torr och våtblästring.
Torrisblästring:
Kallas även is eller kolsyreblästring, och går ut på att blästra kolsyrepellets som är -78 grader kalla, på en yta. Eftersom material krymper olika mycket när dom blir nerkylda, kan man blästra bort föroreningen utan att skada underlaget. En fördel till är att när isen träffar ytan förångas den och det som blir kvar är förorening som blästrats bort, detta minskar restprodukterna och neddamningen. Metoden är torr därför fungerar den utmärkt på ytor som inte bör utsättas för vatten eller där det saknas avlopp.
Spongeblästring, även kallad skumgummiblästring:
Metoden bygger på att blästermedlet som är en skumgummimassa där det har blandats in olika fraktioner av blästermedel i, allt från oxider till inget alls. Detta gör att det går att styra rengöringsgraden, enkelt sagt är det som att sudda. Det går att blästra tex. tapeter. Fördel är att det går att återanvända blästermedlet.
Sodablästring:
Kallas ibland även för bakpulverblästring. Metoden är en våt metod som är mycket skonsam. Blästermedlet är natriumbikarbonat, som löses upp efter ett tag när det blandats med vatten. Metoden är mycket skonsam och skadar inte tex. glas eller aluminium om metoden hanteras på rätt sätt.
Microblästring:
Metoden går att använda med flertalet av de blästermedel som finns. Används oftast som ett komplement till någon annan metod vid rengöringen. Ett exempel är rengöring av skulpterade ytor, där det är svårt att komma åt alla delar med någon annan metod. Kan utföras som både torr och våtblästring.
Ejektorblästring:
Kan vara användbar vid tex. högtrycksrengöring där man inte får delar av ytan så ren som man önskat. Då kan man koppla på ett blästermunstycke till högtryckstvätten, och få blästermedlet att blanda sig med vattnet vid munstycket, villket ger en kraftigare rengöringseffekt på ytan. lägre
Denna metod är den vanligaste vid olika typer av rengöringar av större ytor som tål vatten.
Högtrycksrengöring kan utföras med både varmt och kallt vatten, med eller utan kemikalier och med olika tryck. Det finns även olika tillbehör som man kan koppla på högtryckstvätten för att ytterligare förbättra resultatet.
FIR har under våra 40 år bla. rengjort fasader, fordon, tak, marksten, altaner, stall, gångtunnlar, fontäner, parkeringsgarage mm.
Det finns flera orsaker till varför det är bra att impregnera en yta, bla, förhindrar en rätt utförd impregnering med rätt typ av impregneringsvätska att vatten och föroreningar tränger in i den skyddade ytan, villket leder till en ökad livslängd. Men en impregnering kan även medföra att uppvärmningskostnaden i en fastighet minskar.
FIR har impregnerat allt från broar, stödmurar, fasader, golv, stall mm.